Organismes no-model?

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , ,

Des de fa uns anys, han començat a ser abundants a la xarxa i en revistes científiques els articles que avoguen per prestar atenció a tota una sèrie d’organismes que fins ara havien quedat exclosos del laboratori i que, curiosament, se’ls ha passat a anomenar en funció d’allò que no havien estat fins ara, però en la seva forma negativa: ‘organismes no-model’ 다운로드. Aquesta literatura sol esgrimir com a arguments a favor d’aquest nou corrent, les facilitats que posen les tècniques proteogenòmiques d’accedir a un ampli i inexplorat espectre d’organismes que va més enllà dels organismes model ‘clàssics’ 참쉬운 레시피 다운로드. Un del article prou suggeridor és el de William Sullivan que proposa amb força humor crear un Institut per a l’Estudi dels Organismes No-Model i altres fantasies i que, a més, explica prou bé com funciona la recerca científica en termes de creació de comunitat, de gestió de recursos i d’assoliment de reconeixement i prestigi 다운로드.

L’autor exposa els seus arguments i destaca el fet que “it is estimated that the planet is host to 8 to 10 million species of plants and animals with approximately 1.5 million currently documented in the Catalogue of Life 다운로드. Yet much of our current knowledge of biochemical, molecular genetic, and cellular processes relies on studies of fewer than a dozen model organisms. (…) Without question, the sharp focus on a handful of model organisms has paid off and, in large measure, has led many observers to proclaim this to be the century of the life sciences 다운로드. The downside, of course, is that we know very little about the biology of the vast majority of organisms with which we share the planet“.

Imatge d'Stentor, un altre dels candidats a organismes model, segons Sullivan.

Imatge d’Stentor, un altre dels candidats a organismes model, segons Sullivan.

Aquesta constatació coincideix amb alguns dels motius que ens havien portat a crear l’exposició virtual dedicada a set organismes model (2011, 2014) i, posteriorment, a organitzar el cicle de diàlegs interdisciplinaris ‘La natura al laboratori: el coneixement biològic i els seus biaxos’ (2015), com es pot veure a l’entrevista feta a Iñaki Ruíz-Trillo, especialista en cerca de nous organismes model i professor d’investigació ICREA a l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) per a l’exposició i que també va participar als diàlegs 다운로드.

Ara doncs sembla que ha començat a quallar amb força a l’àmbit de la recerca i benvinguda sigui aquesta obertura a l’emergència d’aquest nou espai al laboratori per més i nous organismes 다운로드. També teniu aquest vídeo (en anglès) on es fa una explicació resumida de quins són aquests ‘éssers no-modèlics’ que estan emergent i les possibilitats que ofereixen per comprendre la complexitat: https://www.youtube.com/watch?v=1ke2-1f_Kts 다운로드. Però, sabent el que sabem sobre els organismes model i allò que hem après dels protagonistes de l’exposició -que és que les set espècies eren ‘model’ (modèliques, en les nostres paraules) pel fet d’haver entrat un dia al laboratori-, la pregunta que ens fem és si poden ser ‘no-models’ aquests organismes que ara, a principis de segle XXI, emergeixen com a candidats per a entrar al laboratori Lenovo download.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *