El nostre coneixement dels éssers vius es pobre i esbiaixat

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , ,

Quan fa tres anys vàrem “inaugurar” aquesta exposició virtual, dèiem que una de les motivacions era donar a conèixer els principals éssers vius que s’estudien al laboratori, que no són gaires. Nosaltres en vàrem escollir set. I ja apuntàvem que aquest coneixement, malgrat que útil, podria ser esbiaixat: http://essersmodelics.csic.es/sobre-els-models.html

Un estudi recent de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) conclou que el nostre coneixement dels éssers vius és pobre i esbiaixat. Tal com expliquen els investigadors, una quarta part dels llinatges (grups) d’eucariotes ni tan sols tenen una única espècie en cultiu. El que es pitjor, més de la meitat (el 51%) dels grups d’eucariotes no tenen, ara per ara, cap espècie amb el genoma seqüenciat. I alguns grups, només tenen 1 o 2 espècies seqüenciades. “Això vol dir que ens manca informació genètica de la meitat dels llinatges d’eucariotes, el qual empobreix el nostre coneixement de la seva diversitat i, fins i tot, ens fa dubtar si sabem què representa ser un eucariota”, explica Iñaki Ruiz-Trillo, de l’Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de Catalunya.

A l’article, els científics mostren que la raó principal d’aquest desconeixement és “un biaix marcat pels nostres interessos, de la ciència i dels científics, els quals fins ara han treballat sobretot amb espècies properes com els animals, o espècies que ens podem ser útils (com les plantes, les algues o els fongs) o que resulten perilloses, com els paràsits”. En conseqüència, diu Iñaki Ruiz-Trillo, el coneixement està esbiaixat cap aquestes espècies. A més, hi ha  un problema tècnic, ja que moltes espècies són molt difícils d’aïllar i cultivar, especialment les espècies que mengen bacteris (denominades fagotròfiques).

Notícies CSIC Catalunya:

http://www.dicat.csic.es/dicat/ca/noticias/321-nuestro-conocimiento-de-los-seres-vivos-es-pobre-y-sesgado

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *